Wat is een Viltvacht eigenlijk?

Een viltvacht is een geschoren schapenvacht, met een achterkant van wolvilt in plaats van leer. 

 

Hoe wordt een Viltvacht gemaakt?

De meeste schapenrassen worden 1 x per jaar geschoren. Als dit op een rustige en nette manier gebeurd dan is de vacht nog redelijk aan elkaar, ik rol ze dan direct in een doek.

Om de vacht toch mooi vast te krijgen is het het mogelijk om de wol vast te vilten. Door middel van een laag gekaarde (uit elkaar geplozen) wol op de achterkant te leggen en daar heel heet water op te gieten, springen de haren open.
Daarnaast geef ik een boel wrijving door de vacht op te rollen waardoor de haren in elkaar grijpen en door het afkoelen van het water krimpen. Dan zit de laag vlies muurvast aan de achterkant van de vacht. Zo heb je dus een mooie schapenvacht zonder leer, met een levend schaap in de wei.

Na het vilten wordt de vacht natuurlijk heel goed gewassen, gedroogd en gekamd.

 

Waarom zeg je dier-, en milieuvriendelijk? 

Omdat ik alleen gebruik maak van geschoren wol, en alleen wol afneem van scheerders die met de hand scheren op een rustige manier. Ook gebruik ik alleen water en groene zeep in het viltproces. 
Voor het maken van hele grote vachten gebruik ik ook een rolmachine. Mijn wens is om deze in de toekomst te vervangen door ezel-kracht in plaats van stroom.

 

Kan ik zelf een vacht uit komen zoeken/voelen?

Ja dat kan, je kunt bij mijn werkplaats langskomen om een vacht uit te zoeken die helemaal bij jou past.

 

Neem je vachten terug?
Alleen bij specifieke gevallen, als een vacht bijvoorbeeld erg blijft haren neem ik een vacht terug. Ik geef geen geld terug, je kunt dan een andere vacht uitkiezen. 
De vacht die je wilt terugbrengen moet er nog als nieuw uitzien en maximaal een maand oud zijn.

 

Heb je ook Cadeaubonnen?
Zowel voor de workshops als de vachten heb ik cadeaubonnen, je kunt dus iemand met een prachtige vacht verrassen, die diegene zelf uit kan kiezen of maken in een workshop.

 

Hou je rekening met dieetwensen op een workshop?
Ja, geef je wensen gerust door bij opgave, binnen het redelijke is er veel mogelijk.

 

Retourneren

Jouw Unieke Viltvacht geeft geen geld terug, mocht er iets niet bevallen aan de schapenvacht laat het me weten, dan proberen we een oplossing te vinden. Zie bovenstaand kopje ' Neem je vachten terug?'.

 

Betaling workshop 

Workshops dienen bij voorkeur minimaal 2 weken voor de workshopdatum te worden betaald. 

 

Workshop annuleren 

Een workshop kan kosteloos geannuleerd worden tot 14 dagen voor de workshopdag. Daarna breng ik 15 euro administratiekosten in rekening.

Bij annulering binnen een week krijgt u een waardebon voor een andere workshop en wordt er geen geld meer geretourneerd. Uitzonderingen daargelaten.